Masoví vrazi aneb malý vzorek lidských bestií

Vydáno 13.11.2011 | autor: redakce

Muzikanti hledají pro svoji tvorbu inspiraci, kde se dá. Někteří využívají svoje múzy, další čerpají z událostí běžného života, jiní potřebují něco zvrhlejšího. Pojďme se podívat na přehled masových vrahů, kteří inspirovali řadu slavných kapel...

Masoví vrazi aneb malý vzorek lidských bestií Masoví vrazi aneb malý vzorek lidských bestií

marilyn_manson_absintina_2Dá se dštít oheň z úst, rozřezat si hruď a pohazovat kusem syrového, krvavého masa o do toho nelidsky řvát a řezat do kytary. Pořád je to jenom nějaká, byť mírně deviantní zábava. Když však chceme mluvit o opravdovém teroru a hrůze, o nepokrytém šílenství, které zatemní mozek natolik, že jediným světlem pokřiveného života je utrpení a následná smrt druhého, musíme ukázat prstem na opravdové vrahy, zvrhlé natolik, že vraždili programově, několikrát, v určitém časovém údobí a rozsévali svými nelidskými činy děs v duších. Tady je máte. Pouhý vzorek americké provenience, jen část kalu, který vyplavily nekonečné bažiny zasutých, odvrácených stran lidského nitra. Jejich zvěrstva jsou dnes již legendární, ve vší zvrácenosti tohoto příměru. Nezřídka jsou v očích některých hudebníků dost cool na to, aby tito přijali v úctě jejich jméno za vlastní a posunuli tak svou image za hranice zdravého rozumu. Masoví, sérioví vrazi. Nejstrašnější z bestií z masa, krve a mozkové hmoty. Prostě jedni z nás.

DAVID BERKOWITZ
AKTIVNÍ PERIODA: 1976-1977
POČET OBĚTÍ: 6
Říkal si Samův syn a specializoval se na vraždění mileneckých páru v New Yorku. Poté rozesílal dopisy ne policii a masochisticky jí poskytoval stopy ke svému dopadení. Podařilo se a Berkowitz byl odsouzen ku 365 rokům vězení. Kytarista Marilyn Manson Daisy Berkowitz používá jeho příjmení.

ED GEIN
AKTIVNÍ PERIODA: 1954-1957
POČET OBĚTÍ: 2
I když zavraždil „jen“ dva lidi, jeho zvrhlá mánie po obcování s mrtvolami a posedlost šaty a bytovými doplňky z lidské kůže inspirovala tvůrce filmů Psycho a The Silence Of The Lambs (Mlčení jehňátek). Skladba Dead Skin Mask od Slayer je o něm.

GARY GILMORE
AKTIVNÍ PERIODA: 1976
POČET OBĚTÍ: 2
Odsouzen k smrti za vraždu zřízence a pumpaře jednoho motelu. Poté se neúspěšně pokusil o sebevraždu. Stal se posledním vězněm ve Spojených Státech zastřeleným popravčí četou. Proslýchá se, že některé části jeho těla byly poskytnuty lékařským účelům. Punková kapela The Adverts o tom napsala skladbu Gary Gilmore´s Eyes.

slayerDYLAN KLEBOLD a ERIC HARRIS
AKTIVNÍ PERIODA: 1999
POČET OBĚTÍ: 13
V dubnu 1999 vnikli do denverské školy Columbine High School ve státě Colorado a zastřelili třináct studentů. Poté na místě spáchali sebevraždu. Pearl
Jam o hrůzné tragédii napsali skladbu Rival (album Binaural, 2000). Okamžitě
po masakru obvinila některá hysterická média z nepřímé iniciace Marilyna Mansona, Rammstein, KMFDM a další kapely.

JOHN WAYNE GACY
AKTIVNÍ PERIODA: 1972-1978
POČET OBĚTÍ: 33
Člen chicagské komunity mučil a vraždil děti vždy v klaunském převleku jako
Pogo The Clown. Popraven smrtící injekcí v roce 1994. Na obal alba When The Kite String Pops použili Acid Bath z Lousiany jednu z Gacyho kreseb.

RICHARD RIMEREZ
AKTIVNÍ PERIODA: 1985
POČET OBĚTÍ: nejméně 16
Přezdívka The Night Stalker (Noční slídil). Ramirez terorizoval předměstí Los Angeles sedm měsíců. Poté, co obdržel devatenáct let vězení, u soudu zvesela prohlásil: „Paráda. Nashle v Disneylandu.“ Podle určitých médií poslouchal vždy před vraždou skladbu AC/DC Night Prowler.

ALBERT FISH
AKTIVNÍ PERIODA: 1982-1934
POČET OBĚTÍ: 15
Vrah, kanibal, pedofil a nekrofil. Rád si vpichoval injekci do penisu. Proslýchá se, že kovová destička v jeho těle, aplikovaná při někdejším chirurgickém zákroku, způsobila zkrat elektrického křesla. Bubeník Marilyn Mansona Ginger Fish si vypůjčil jeho jméno. Jedna z písní extravagantních Macabre používá rým „Albert Fish…children were his favorite dish.

JEFFREY DAHMER
AKTIVNÍ PERIODA: 1989-1991
POČET OBĚTÍ: 17
Samotář a někdejší vojenský lékař ukládal části těl svých obětí v apartmá své babičky. Když bylo v roce 1991 objeveno jeho vlastní doupě, bylo přecpáno částmi těl, která kanibal Dahmer pojídal. Irští Therapy? napsali o Dahmerovi skladbu Trigger Inside (Troublegum, 1994) s veršem: „Už vím, jak se Jeffrey Dahmer cítí…“

rolling-stonesALBERT DE SALVO
AKTIVNÍ PERIODA: 1962-1964
POČET OBĚTÍ: 13
Známější pod přezdívkou Bostonský škrtič. Je zajímavé, že nikdy vlastně nebyl obžalován z vraždy. Poté, co šel do vězení za jiný zločin, byl ve své cele ubodán k smrti (1973). Rolling Stones o něm napsali píseň Midnight Rambler.

CHARLES MANSON
AKTIVNÍ PERIODA: 1968-1969
POČET OBĚTÍ: 8
Kultovní lídr sekty Manson Family a hudební fanda. Ať už osobně nebo iniciativně zavraždil osm lidí, včetně těhotné manželky Sharon Tate známého režiséra Romana Polanského. Odsouzen na doživotí. Guns N´Roses zařadili coververzi jeho písně Look at You Game Girl na album Spaghetti Incident? a Marilyn Manson si vypůjčil jeho jméno.

TED BUNDY
AKTIVNÍ PERIODA: 1974-1978
POČET OBĚTÍ: nejméně 22
Vraždil a znásilňoval studentky a svobodné matky od města k městu. V době, kdy očekával rozsudek, se mu nečekaně podařilo uprchnout a rozšířit počet svých hrůzných zločinů i na Floridě. Jane's Addiction o něm napsali píseň Ted, Just Adjut It (Nothing´s Shocking, 1988).

REVEREND JIM JONES
AKTIVNÍ PERIODA: 1978
POČET OBĚTÍ: nejméně 900 (!)
Vůdce sekty People´s Church. Založil komunitní městečko Jonestown u města Guyana a donutil své nohsledy spáchat masovou sebevraždu jedem. Ti, kteří odmítli, byli násilím přinuceni nebo zastřeleni. Manowar o tom napsali skladbu Guyana (Cult Of The Damned) pro album Sign Of The Hammer.

CHARLIE STARKWEATHER
AKTIVNÍ PERIODA: 1958
POČET OBĚTÍ: 11
Zavraždil rodiče a sestru své milenky Anne Fugato a oba poté pokračovali ve vraždění cizích lidí. Ann byla odsouzena na doživotí, Charlie zhasl na elektrickém křesle. Film Natural Born Killers režiséra Olivera Stonea se inspiroval právě těmito událostmi.

manowarHENRY LEE LUCAS
AKTIVNÍ PERIODA: 1960-1983
POČET OBĚTÍ: nejméně 200
Jednooký Lucas holdoval sodomii, incestu a bestiálním sexuálním praktikám. Zavraždil vlastní matku a znásilnil její mrtvolu. Původní bubenice bandu Marylin Mansona si říkala Sara Lee Lucas.

VRAH ZVĚROKRUHU
AKTIVNÍ PERIODA: 1969-1974
POČET OBĚTÍ: 37
Legendární Zodiac Killer nechával na svých obětech okultní znamení a ze skrytu provokoval média a policii. Zaměřoval se na mladé páry. Po pěti letech rozsévání hrůzy se najednou stáhl. Nikdy nebyl vypátrán. Jeho příběh byl několikrát zfilmován a Machine Head o něm napsali skladbu Blood Of The Zodiac pro album The More Things Change…

text a foto: archiv iReport.cz


marilyn_manson_absintina_2  kopie 2
zavřít